Wikipedia i działanie wody różanej
Woda różana jest produktem ubocznym w produkcji olejku różanego. Pierwotnie wytwarzana w krajach arabskich, obecnie rozpowszechniona niemal na całym świecie.
Woda różana jest popularna w kuchni azjatyckiej od VIII wieku n.e. i stosowana do sporządzania napojów, gotowania mięsa i wyrobu słodyczy (np lassi).
Działa tonizująco na skórę. W starożytnym Rzymie woda różana była używana do kąpieli. Używana jest również w produkcji kosmetyków i perfum.
Bywa stosowana w ceremoniach religijnych (islam, hinduizm).
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_różana
Jak pobudzić zmysły?
Kosmetyki, jakie oferuje się na rynku można podzielić na różne grupy, w zależności od tego, jakie spełniają funkcje. Są wśród nich takie, które służą do wykonania makijażu, takie, które przeznaczane są do oczyszczania skóry, do jej codziennej pielęgnacji, czy regenerowania. Są również takie, które mają pobudzać ciało i zmysły po to, abyśmy mogli zrelaksować się, odprężyć i poczuć piękni nie tylko na zewnątrz, ale i w środku.
Taką rolę spełniają na pewno kosmetyki naturalne, które pochodzą z orientalnych terenów. Jeżeli więc jeszcze nie mieliśmy okazji zrobić sobie domowego Spa przy użyciu olejku arganowego pochodzącego z Maroko, czy masła shea, warto spróbować i przekonać się jak skutecznie działają.
Masło shea w Wikipedii
Masło shea ? olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka (ang. pot. shea tree). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak.
Zastosowanie
Kuchnia ? olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe.
Kosmetyka ? masło shea jest stosowane w kosmetyce, jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_shea