Ciepło, cieplej... ogrzej się

yna branża, w której nagrzewnice mają zastosowanie. Są one wykorzystywane masowo także w ogrzewaniu sporych powierzchni takich, jak magazyny czy budynki gospodarskie. Często stosuje się je również do ogrzewania placu budowy. Te st

Ciepło, cieplej... ogrzej się

Wykorzystanie nagrzewnic

Obecnie nagrzewnice wykorzystywane są w wielu branżach. Większość osób zapytanych o nagrzewnice kojarzy je przede wszystkim z motoryzacją, jednak nie jest to jedyna branża, w której nagrzewnice mają zastosowanie. Są one wykorzystywane masowo także w ogrzewaniu sporych powierzchni takich, jak magazyny czy budynki gospodarskie. Często stosuje się je również do ogrzewania placu budowy. Te stosunkowo proste w obsłudze urządzenia cieszą się dużą popularnością w społeczeństwie, ponieważ są sprawdzonymi źródłami ciepła, z których szybko możemy skorzystać w razie potrzeby. Ich zastosowanie jest wobec tego bardzo duże i wiele firm korzysta z nagrzewnic nawet dużych rozmiarów w celach ogrzewniczych.


Ogrzewnictwo i jego rozwój

Ogrzewnictwo należy do jednej z tych dziedzin, w których ostatnio poczyniono olbrzymie postępy. Naukowcy od wielu lat pracują nad stworzeniem takiej techniki ogrzewania pomieszczeń, która byłaby całkowicie nieszkodliwa dla środowiska. Obecnie możemy zaopatrzyć się w kotły i piece, które w mniejszym stopniu niż niegdyś emitują do atmosfery zanieczyszczenia podczas spalania. Oprócz wprowadzania na rynek tego typu produktów niezwykle ważne jest także to, aby uświadamiać osoby korzystające z ogrzewania, w jaki sposób korzystać z niego w ekologiczny sposób. Na pewno w przyszłości zostaną odkryte metody ogrzewania, które będą niemalże całkowicie ekologiczne, gdyż już dziś bardzo blisko nam do tego ideału.


O tradycyjnym piecu węglowym

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe



© 2019 http://imprezydlafirm.wroclaw.pl/